Negatiivinen ajattelu

Negatiivinen ajattelu on muodikasta, etenkin Suomessa. Minne tahansa menetkin tai mitä tahansa luetkin, saat nähdä kuinka ihmiset syyttävät eri asioita huonosta olostaan. Milloin syy löytyy politiikasta, milloin säästä, milloin siitä kuinka toiset pukeutuvat. Joskus jopa tuntuu siltä, että mikä tahansa asia voidaan valjastaa epäonnen syyksi kunhan vääränlaista motivaatiota löytyy tarpeeksi.

Tämä on mielestäni äärettömän vastuuntunnotonta. Ei vain yhteiskuntaa, vaan myös itseäsi kohtaan. Yksikään edellä mainituista asioista ei tee sinua onnettomaksi. Sinä itse teet sen itse. Kaikki viha, kiukku, ja raivo joka on sisälläsi on sinun. Kukaan ei syötä sitä sinun sisääsi. Yksikään asia tässä maailmassa ei pysty muuntamaan olotilaasi jollet salli sen tehdä sitä. Ihmiset kimpaantuvat asioista joille he eivät mahda mitään, ja käyttävät niiden vatvomiseen silmittömiä määriä energiaa. Energiaa, joka oltaisiin voitu käyttää paljon hyödyllisemmin.

Otetaanpa tohtori Wayne Dyerin esimerkki miehestä joka menee töihin pahimpaan ruuhka-aikaan. Joka päivä hän on kolmekymmentä minuuttia jumissa ruuhkassa, ja joka ikinen päivä hän kiukuttelee asiasta. Mutta muuttaako tämä mitään? Liikennettä ei voisi vähempää kiinnostaa hänen mielipiteensä. Uskomatonta, mutta totta! Mies on kuitenkin nyt stressaantunut ja äreä, ja joka päivä hän ruokkii omaa turhautumistaan. Ja mihin se johtaa?

 • Miksi isä huutaa meille?” Liikenteen syytä, luonnollisesti.
 • Miksi isä juo noin paljon?” Liikenteen syytä, luonnollisesti.
 • Miksi äiti hakee eroa isästä?” Liikenteen syytä, luonnollisesti.
 • Miksi isä näyttää noin väsyneeltä ja vanhalta?” Liikenteen syytä, luonnollisesti.
 • Miksi isä kuoli sydänkohtaukseen neljäkymppisenä?” Liikenteen syytä, luonnollisesti.

Mutta miksi asioiden pitää olla näin?  Mikä pakottaa hänet kiukuttelemaan ruuhkasta? Miksei hän voisi esim. hankkia kielikasettia ja opiskella puhumaan espanjaa odottaessaan? Tai kirjoittaa kauniita runoja? Tai alkaa puhua muiden ruuhkassa olevien ihmisten kanssa? Kaikki nämä ovat todellisia vaihtoehtoja, ja paljon parempia kuin ajaa itsensä hulluksi autossa!

Tietenkin asiat eivät aina mene haluamallamme tavalla, mutta se mikä erottaa positiivisen ihmisen negatiivisesta on se, että hän näkee tilanteen mahdollisuutena. Hän on aina tekemässä jotakin, ja jatkaa yrittämistä siitä huolimatta, että maailma ei aina näekään hänen kanssaan silmä silmään. Hän ymmärtää että joskus on asioita joihin sinä et voi vaikuttaa lainkaan. Hän ei stressaa niistä, ja voi paljon paremmin tämän takia.

Kun seuraavan kerran asiat ottavat pannuun, toivonkin teidän kaikkien lukijoiden pysähtyvän hetkeksi, ja miettivän onko se todellakin sen arvoista? Etenkin näin jouluna, joka tuntuu tuottavan monille kohtuutonta painetta, vaikka sen pitäisi olla ilon ja rauhan juhla.

Kommentti artikkeliin “Negatiivinen ajattelu”
 1. avatar Irma Taavela sanoo:

  ” Positiivinen asenne on kaikkea muuta kuin pehmeää pumpulia elämän kolhuja helpottamassa. Positiivinen asenne on kivijalka, jonka päälle JOKAINEN arvokas rakennus on rakennettu.”

  Onnellista joulun odotusta
  Irma Taavela

Jätä kommentti

css.php